Vimmerbysytt

Hängselkjol med knäppkofta till Cornelia, diy
En hängselkjol är ett bra plagg, tycker jag, för det kan hänga med länge om man bara gör tillräckligt många "knäppställen" på hängslena. Och en matchande trikåkofta till sitter alltid fint.
 
 
Mönstret till kjolen kommer från boken Babyleicht och koftmönstret hittade jag i Ottobre Kids 1/18. Det urgulliga lammtyget i trikå köpte jag hos Symaskinsexperten (tror jag!) och fodertyget med små blommor fanns i mina gömmor.
 
Jag började med kjolen.
 
Gör så här:
 
1. Lägg ut alla delar på tygerna, rita sömsmåner och klipp ut.
 
 
2. Eftersom Cornelia tycker mycket om fickor har jag förstås sytt matchande fickor på både kjolen och tröjan. Sy muddkanter på kjoldelen, sy fast med elastisk söm, tvillingnål eller coversöm.
 
 
3. Lägg fickdelarna på plats, sy fast dem från rät- eller avigsidan, vilket du tycker blir bäst. Syr du från rätsidan kan en tråckeltråd längs fickkanten vara bra så du vet var du syr.

 
4. Sy fast bröstlappen, sy kjolens sidsömmar. Sy fodrets sidsömmar och pressa fast förstärkning där tryckknapparna ska sitta.
 
 
5. Vändsy kjol och foder, klipp där sömmarna svänger och klipp av alla hörn, vänd rätt och peta ut hörnen.
 
 
 
6. Sy en stickning runt kjolens hela överdel och hängslena. Om du använder stumt bomullstyg som foder, som jag gjort, går det utmärkt att sy med vanlig raksöm.
 
 
7. Fålla kjolen, sätt i tryckknappar och den är färdig!
 
 
Sen är det dags för koftan.
 
8. Börja med förstärkning i framkanterna där tryckknapparna ska vara.
 
 
9. Fortsätt med fickorna. Sy muddkanter som på kjolen, lägg fickorna på plats på framstyckena. Ovankanten kan du vändsy fast och sedan vika in kanten mot mitt fram och sy fst den med en stickning. Kanterna mot sidsömmen och midjemudden är öppna än så länge.
 
 
10. Sy alla fyra raglansömmarna och insnittet på axlarna om du inte redan gjort det.
 
 
11. Sy fast ärmmuddarna, sy sedan ärm- och sidsömmar i ett svep. Se till att fickorna kommer med i sömmen.

 
12. Sy gärna en liten förstärkning vid mudden. Samtidigt syr du ner sömsmånen.
 
 
13. Sy fast tygbitarna i midjemuddens båda ändor.
 
 
14. Vik mudden dubbel och sy ihop kortsidorna. Klipp av hörnen och vänd rätt.
 
 
15. Nåla fast mudden och vik framkanterna över. Se till att få med fickorna. Sy fast, klipp av hörnen och vänd rätt.
 
 
 
 
16. Vik halsmudden dubbel, nåla fast den och vik framkanterna över, likadant som på midjemudden. Sy fast den och sy en stickning runt halsen nära kanten.
 
 
17. Sätt i tryckknappar och tröjan är färdig! Den kan förstås också knäppas med dragkedja eller vanliga knappar med knapphål.