Vimmerbysytt

Liten sommarklänning (stl 80) av en tunika, diy
Det är roligt att fynda! För ett par veckor sedan trillade jag in i en second hand-butik och fick syn på en söt tunika för 20 kronor. Det bara lyste "klänning till Cornelia" om den.
 
 
Den var ju nästan helt färdigsydd, bara att hyfsa till storleken. Jag började med att leta reda på ett riktigt enkelt klänningsmönster, utan avskärningar eller krusiduller. I Ottobre Kids nr 3/16 (känns som ett favoritnummer!) hittade jag en "Jerseytunika". Den funkade fint.
 
Ärmarna fick bli vingärmar och resårerna sprättade jag bort. Det fanns ändå ingen resår kvar i dem.
 
 
Jag klippte isär fram- och bakstyckena och axelsömmarna. Sedan vek jag styckena dubbla och placerade ut mönsterdelarna, placeringen gav sig ju nästan själv. Jag ville utnyttja knappraden och "hålsömmarna" på framstycket liksom den lilla volangliknande kanten längst ner.
 
Jag kollade noga att sidsömmarna blev lika långa, de ska ju sys ihop sen.
 
 
Sen var det bara att sätta igång att sy. Axelsömmarna först.
 
 
Och sen vingärmarna. Jag ritade ett enkelt vingmönster som fick följa den färdiga kanten på ärmarna. Rynktråd i, nåla fast med 4-5 cm kvar till sidsömmen, fördela jämnt och sy fast.
 
 
Sen sydde jag sidsömmarna.
 
 
Jag sydde fast sömsmånen med en stickning mot fram- och bakstycke, annars är det lätt att vingen vänder sig uppåt. Samtidigt blev den korta biten utan vinge fållad.
 
 
Jag fållade halsringningen med en smal remsa av tyget. Det hade varit snyggare med en snedremsa, men det räckte inte tyget till.
 
 
Eftersom halsöppningen blev lite fladdrig (jag ville inte klippa upp mer, jag var rädd att den då skulle bli för vid) satte jag en liten tryckknapp överst.
 
 
Och det passade utmärkt att sy fast en av de bortsprättade knapparna mitt i tryckknappen!
 
 
Eftersom tunikans nederkant var rak och klänningens kant borde svängt mer blev det som små tippar i sidorna. Först funderade jag på olika sätt att få bort dem, men bestämde mig sen för att låta dem vara kvar. Det är ju trots allt en modedetalj nu med tippar/flikar i sidorna!
 
 
Upptäcker nu att jag faktiskt inte har nån bild på den färdiga klänningen. Ska se om jag inte kan få en bild där Cornelia har klänningen på sig.
 
Jag har hittat en bild! Man ser kanske inte klännngen så väl, men det är den enda bilden jag har.