Vimmerbysytt

Pälskappa till Cornelias ettårsdag, diy
Jag bestämde ganska tidigt att Cornelia skulle få en pälskappa med mössa till sin ettårsdag den 10 oktober. Och jag visste vilken modell jag ville ha.
 
 
När jag var liten hade jag en dockkappa i röd manchester och den tyckte jag väldigt mycket om. Jag tycker fortfarande modellen är fin och jag har kappan kvar.
 
Mössa och klänning kommer i separata inlägg.
 
Alla småbilder är klickbara.
 
Jag letade länge efter ett mönster utan att hitta något, så till slut ritade jag ett själv. Det fick bli min gamla favorit, munktröjan från Ottobre Kids 3/2016, som fick bli bas. Jag ritade ett ok drygt halva vägen ner på raglansömmarna och sedan breddade jag fram- och bakstyckena för att få vidd/rynkor.
 
Och jag sydde en toile. Det är verkligen inget jag brukar göra, men här ville jag absolut ha ett bra resultat och mönstret var ju oprövat. En toile är ett provplagg som man syr i gammal lakansväv eller annat skräp och bara de stora delarna och nödvändigaste sömmarna.
 
 
Här såg jag direkt att kappan var för lång så jag klippte av en bra bit och ökade också på vidden en hel del.
 
Jag ville gärna ha klädda pälsknappar, men visste inte om pälstyget skulle funka runt knappformar, så knapparna gjorde jag också i förväg. Och det funkade.
 
Jag har sytt det mesta med raksöm och overlock. Sicksack över pälskanterna går lika bra.
 
Gör så här:
 
Du behöver alltså pälstyg, foder (eftersom jag valt ett trikåtyg som foder har jag tagit ett "blankt" satinfoder till ärmarna för att det ska gå lättare att klä av och på), band till hängare (och till mössan), knappformar och så ett pappersmönster.
 
1. Klipp ut alla delar, lägg till sömsmån om det behövs.
 
 
2. Sy kappans korta raglansömmar och okets axelsömmar.
 
 
3. Stryk förstärkning på framkanterna där knappar och knapphål kommer sen.
 
 
4. Nåla fast oket mot fram-/bakstycke. Antingen kan du göra som jag och nåla tätt hela vägen eller kan dy sy en rynktråd i kappan och dra ihop det som behövs. Det är mera en smaksak hur du gör. Låt knäppkanterna vara släta.
 
 
5. Sy fast oket.
 
6. Sy ärm- och sidsömmar i ett svep.
 
 
7. Sy ihop kragdelarna, jacka sömsmånen i de svängda delarna och vänd rätt. Sy en stickning runt kanten.
 
 
 
8. Nåla fast kragen centrerad på oket och sy fast den med en stödsöm nära kanten (den rätta sömmen kommer senare ihop med fodret). Lägg kappan åt sidan så länge och sy fodret.
 
9. Sy fodret på samma sätt som kappan: raglansömmar, okets axelsömmar, ok mot fram-/bakstycke och ärm-/sidsömmar. Fäst en hängare mitt bak och kanske en tag om du vill det. Storlek och tvättanvisning kan också vara bra.
 
 
   
 
10. Sy fodrets och kappans framkanter mot varandra, men sy inte ända ner. Sluta sömmen strax ovanför kappans (än så länge tänkta) fåll.
 
 
11. Vik kappans framkanter i viklinjen och nåla ihop foder och kappa längs halsringningen och med kragen emellan. Sy ihop.
 
 
12. Nåla fodrets nederkant mot kappans nederkant och sy, se till att sömmen börjar och slutar på samma ställe som framkanternas söm.
 
 
13. Nu har du fått små hörn som sticker ut längst ner. Lägg kappan plant och nyp ihop hörnen, så ser du var du ska sy ihop dem.
 
 
 
14. Nu ska kappan vändas rätt och det kan bara bli genom någon av ärmarna. Det är trångt och knöligt, men det går.
 
15. Vänd kappan ut-och-in och fålla ärmarna för hand. Sy samtidigt fast fodret.
 
 
16. Sy knapphålen och sy fast knapparna på motsvarande ställe.
 
 
 
17. Kappan är färdig!