Vimmerbysytt

Babyklänning med volanger och rosetter på framstycket, diy
Till Cornelias pälskappa, som hon fick i 1-årspresent, hade jag använt ett prickigt tyg till foder. Det prickiga tyget kunde nog bli en fin klänning också, tänkte jag. Jag såg framför mig en modell med smala volanger på framstycket och rosetter som knöts där volangerna slutade.
 
Alla små bilder är klickbara.
 
När klänningen var klar insåg jag att rosetterna var alldeles för klumpiga. Jag tog bort dem och gjorde  nättare fuskrosetter i stället. Det blev mycket bättre.
 
 
Här beskriver jag hur jag gjort den första varianten. Om du syr smalare band eller använder smalare färdigköpta kan du följa beskrivningen ändå. Annars är det bara att hoppa över de moment som handlar om banden.
 
Vilket tröjmönster som helst med isydd ärm går bra, klipp av det 2-3 cm under ärmarna. Dela bakstycket för knäppning. Dela framstycket med två sömmar som går snett från axlarna ner till midjan. Kjolen består av två breda bågformade volanger, deras övre kant ska vara lika lång som fram- och bakstyckets kant (när bakstycket är knäppt).
 
Sy med overlock, smal sicksack eller nån annan elastisk söm.
 
Gör så här:
 
1. Börja med att sy de kortare banden, som ska sys fast i framstyckets volangsöm.
 
 
2. Klipp volangerna 0,5 - 1 gång så långa som den färdiga sträckan, det beror på hur rynkade du vill ha dem.. Mina är ca 2 cm breda färdiga. Vik dem dubbla och stryk dem.
 
 
3. Rynka volangerna och nåla fast dem på mittframstycket. Nåla samtidigt dit knytbanden. (Alternativt strunta i knytbanden och låt volangerna gå ända ner.) Lägg sidframstyckena räta mot räta med volangerna emellan och sy ihop. Vik ut och sy en stickning nära kanten. Klipp ett foderframstycke i något tunt trikåtyg och lägg det bakom framstycket.
 
 
    
 
4. Stryk förstärkning på bakstyckets knäppkanter.
 
 
5. Sy axelsömmarna.
 
 
6. Sy i ärmarna, fålla ärmsluten och fålla bakstyckets knäppkanter. (Om du vändsyr halsöppningen med en infodring så gör du det samtidigt som du fållar knäppkanterna. Jämför med punkt 8.)
 
 
7. Sy ärm- och sidsömmar i ett svep. Sy gärna fast sömsmånen mot ärmen med några stygn längst ned på ärmen.
 
 
 
8. Bandkanta halsöppningen eller vändsy med en infodring.
 
 
9. Sy kjolens sidsömmar och fålla den. Sy fast den mot fram-/bakstycke.
 
 
 
 
10. Nu är klänningen färdig sånär som på hällor och midjeband. Detta kan du hoppa över om du gör fuskrosetter.
 
 
11. Sy hällor och sy fast dem i var sida. Sy ett lagom långt midjeband.
 
 
 
 
12. Sätt i tryckknappar mitt bak och klänningen är färdig.
 
 
 
Som bonus blev det ett nappband också.