Vimmerbysytt

Våroverall till baby - beskrivning
Jag har sytt en våroverall till lilla Cornelia. Lagom varm så här mittemellan vinter och vår, hoppas jag. Jag har bara använt två tunna trikåtyger utan något extra mellanlägg. Ett randigt yttertyg och ett rosa fodertyg.
 
 
  
 
                                                                           
      
Mönstret har jag hämtat från en tysk bok som heter Babyleicht, men du kan använda vilket overallmönster som helst som har isydda ärmar, blixtlås fram och luva.
 
 
 
Gör så här
 
1. Lägg ut mönsterdelarna på tyget, tänk på att framstyckets båda delar klipps i enkelt tyg. Var noga med mönsterpassningen om du har ett sådant tyg. Rita in sömsmåner. Klipp ut.
 
 
 
2. Gör likadant med fodertyget. Tips: om du använder ditt utklippta yttertyg som mall, så slipper du rita sömsmåner en gång till. Nu motsvaras varje ytterdel av en foderdel.
 
        
 
3. Lägg samman varje ytterdel med sin foderdel och betrakta dem i fortsättningen som en tygdel. OBS! undantag är öron, om du vill ha sådana, och den lilla flärpen, hakskyddet, över blixtlåsslutet. De måste vändsys, men det kommer sen.
 
4. Sy i blixtlåset. (Jag råkade spegelvända mitt mönster så blixtlåset hamnade i vänster ben i stället för höger, men det spelar ingen roll.) Sy ihop mitt-baksömmen. Nu har du ett helt framstycke och ett helt bakstycke.
 
 
 
Jag har sytt på overlock, men det går bra med vilken symaskin som helst bara den har sicksack. Sy med någon elastisk söm eller smal sicksack.
 
5. Sy axelsömmarna och sy i ärmarna. Tänk på att sätta vänster och höger ärm på rätt sida!
 
 
6. Sy ärm- och sidsömmar i ett svep. Om du vill ha med lappar (storlek, tvätt, din tag mm) så putta in dem i sömmen där du vill ha dem. Sy innerbensömmen, också i ett svep.
 
 
7. Nu är det dags för luvan. Börja med öronen. Jag valde kaninöron den här gången. Vändsy öronen: lägg ytter- och fodertyg räta mot räta, sy runt (lämna öppet nertill), klipp ner sömsmånen till några mm och vänd dem rätt. Öronen kan du gott sy med raksöm, de utsätts knappast för någon påfrestning. Sy en stickning 4-5 mm in från kanten om du valt platta öron. Fluffiga öron (lamm?, nalle?) behöver ingen stickning.
 
     
 
8. Vik öronen och sätt fast dem på luvans siddelar. Tips: sy fast öronen med en raksöm nära kanten så sitter de på plats och du behöver inte bekymra dig över dem när du syr resten av luvan.
 
 
9. Sy fast luvans siddelar mot mittstycket. Se upp när du ska "passera" öronen, där är det ett tjockt lager tyg. Overlocka eller sicksacka luvans framkant, vik in den och sy en raksöm eller en söm med tvillingnål.
 
    
 
10. Sy fast luvan i overallen. Se till att den blir centrerad. Blir det någon liten bit halskant kvar precis vid blixtlåset (jag fick någon cm på varje sida), så är det lättast att sy ner den lilla biten för hand.
 
11. Vändsy det lilla hakskyddet. Sy fast en liten bit av den raka sidan mot blixtlåsbandet så slipper du få en söm på rätsidan också. Vik fram hakskyddet och sy fast det för hand på framsidan. Sätt en tygflärp eller något annat i blixtläsets löpare så blir det lättare att få tag när man ska dra upp och ner.
 
    
 
12. Sy ärm- och benmuddarna. Fördela dem jämnt i ärmar och ben. Vänd overallen ut-och-in så att du kan sy muddarna från insidan, det är absolut lättast.
 
     
 
Nu är overallen klar!
 
 

 Och här är Cornelia i den!