Vimmerbysytt

Liten kvällsväska, enkel modell, diy
Jag har sytt en liten aftonväska, en sån där som bara behöver ha plats för det allra viktigaste när man går ut.
 
Alla småbilder är klickbara.
 
 
Jag hade en gammal julduk, som jag tröttnat på och som dessutom började gå sönder. Jag klippte ut några motiv därifrån.
 
 
 
 
I mina gömmor hittade jag ett tunt svart ylletyg, ett tunt gammalt blustyg med blommor och lite rött sainfoder. Ett blixtlås och nån sorts knäppanordning behövs också.
 
 
Gör så här:
 
1. Min väska är ungefär 20 cm bred och 11 cm hög. Jag har också en liten botten på 2 cm för att väskan inte ska bli helt platt. Till hela väsklängden går det alltså åt 11 cm (framsida) + 2 cm (botten) + 11 cm (baksida) + 2 cm (topp) + 11 cm (lock) = 37 cm. På bredden går det åt 20 cm + halva botten på var sida, alltså 1 + 20 + 1 = 22 cm. Du väljer förstås dina egna mått och glöm inte att lägga till sömsmån runt om. Tänk också efter i vilket steg ditt lås ska monteras, det kan vara lite olika beroende på vilken typ du väljer.
 
 
 
2. Jag har ett litet kort-/blixtlåsfack också, som sys fast på fodret. Facket ska vara lite mindre än väskan i både längd och bredd, men ha fulll bottenbredd. Prova med nåt kort så du får bra mått på facken. Jag har fyra fack, två i bredd och två på höjden. Sy ett blixtlås på andra sidan, jag har vändsytt med acetatfoder.
 
 
 
 
3. Placera kort-/blixtlåsfacket mitt på foderväskan, se till att botten kommer mot botten. Sy fast facket med två sömmar tvärs över på var sida om botten. Sy också en söm längs var och en av fackets långsidor. Jag har täckt franskanterna med ett litet hjärtband. Så har jag sytt dit en liten rem med hake i botten, för nyckel till exempel. Inte alls nödvändigt, bara kul.
 
 
4. Om du har ett vridlås, som jag har, så sätter du fast isticksdelen på framstyckets yttertyg nu. Kolla noga så det kommer rätt. Sätt ev. lite förstärkning bakom.
 
 
5. Vändsy väskan, men lämna sidorna öppna. Sy alltså längs framsidans ovankant och längs lock, topp och den lilla korta ovankanten på sidan. Vänd väskan rätt och sy stickningar längs kanterna, utom de öppna sidorna. Placera ut motivet och sy fast det med tät sicksack. Nu kan du också montera den andra delen av låset, den ska ju gå rakt igenom alla lager.
 
 
6. Nu är det dags att sy ihop sidorna. Sy också en 2 cm kort söm tvärs över sidsömmen så att du får den där botten på 2 cm. Likadant i båda sidorna förstås.
 
 
 
7. Franskanterna i sidsömmarna behöver täckas på något vis och jag valde vanlig snedremsa som jag sydde fast för hand. Det är nästan omöjligt att komma åt med symaskinen när väskan är ihopsydd.
 
 
Väskan är färdig!